På statenspersonadressregister.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Om cookies på SPAR-webben.

Jag förstår

Varför finns inte utlandssvenskar med i SPAR?

Alla som är folkbokförda i Sverige, oavsett medborgarskap, finns med i SPAR. När man avregistreras ur folkbokföringen finns man kvar i SPAR i ytterligare tre år. De vanligaste orsakerna till avregistrering är att personen avlider eller utvandrar. Efter tre år gallras uppgifterna om dessa personer ur SPAR.

Många banker, försäkringsföretag, kreditupplysningsföretag och enskilda företag uppdaterar sina kundregister via SPAR. Företag väljer själva om de vill vara anslutna till SPAR.

Att efter tre år som utlandssvensk ha kontakt med svenska företag och institutioner kan ofta bli problematiskt eftersom företagen inte hittar uppgifter om den utvandrade personen i SPAR.

Adressändra själv
De som idag är utvandrade sedan mer än tre år tillbaka, och därmed gallrade ur SPAR, får själva adressändra hos de svenska företag där man är kund. Företagen får uppdatera sina register manuellt med dessa nya uppgifter.

Företagen måste ha alternativa rutiner för icke folkbokförda personer
Företag som vill kunna hantera kunder vars uppgifter inte finns i SPAR måste ha andra rutiner parallellt med dem som kontrollerar folkbokföringsuppgifter via SPAR.

Ska uppgifterna finnas kvar i SPAR längre tid?
Flera svenska företag och utlandssvenskar har under senare år framfört önskemål om att gallringstiden borde förlängas för personer som utvandrat. D.v.s. att uppgifterna inte ska gallras redan efter tre år eftersom personerna kanske är utomlands en begränsad tid för att därefter åter bosätta sig i Sverige. Frågan är hur länge uppgifterna ska finnas kvar i SPAR efter att personerna utvandrat. Vad kan vara lämplig tid? Det har skissats på fem år.

Varför inte längre? En aspekt man bör tänka på är registerkvalitet. När personer utvandrar anger de ofta en utlandsadress till folkbokföringen. SPAR får också den utlandsadressen. Men om de som utvandrat flyttar vidare i utlandet så är det inte självklart att de meddelar folkbokföringen i Sverige om detta. Det är inte heller självklart att uppgift om att en utvandrad person avlider når svenska folkbokföringen. Finns uppgifter då kvar i SPAR kan man dra felaktiga slutsatser om att den utvandrade personen fortfarande är i livet. Risken för denna typ av missförstånd ökar om uppgifter om utvandrade personer ska finnas kvar under en längre tid i SPAR.

Ingen lagändring
Reglerna som styr gallringstiderna i SPAR återfinns i 16 § förordningen (1998:1234) om det statliga personadressregistret. Idag, september 2017, finns inga kända lagändringar på gång avseende dessa gallringstider.

Kontakta oss

Telefon

0771-18 17 16

Måndag - torsdag kl. 08:00 - 19:00

Fredag & vardagar före röd dag kl. 08:00 - 17:00

Adress

Skatteverket SPAR

171 94 SOLNA